Богатия беден пушач

Богатия беден пушач

Парите са си пари – не можем без тях, всичко се върти около тях, те са средство, цел, блян, мания, власт. Парите могат да се харчат по хиляди приятни начини, но пушачите избират да дават част от тях за ДАНЪК ГЛУПОСТ.


Този налог е подобен на другите данъци, но с някои разлики. С ДАНЪК ГЛУПОСТ се облагат само пушачите и той зависи от оборота им – т.е. от количеството цигари, което изпушват за облагаемия период. А облагаемия период е не месец или година, както при другите данъци, а ден. Тоест ДАНЪК ГЛУПОСТ се плаща на ден, всеки ден, понякога и 2-3 пъти на ден.

Има и още една малка разлика – всички данъци се плащат за някакви печалби, а ДАНЪК ГЛУПОСТ се плаща за загуби. Как така? Ми така – колкото повече здраве губиш, толкова повече плащаш!


Сега да го обясня и по друг начин, че то звучи много налудничаво и тъпо, ако чете някой непушач ще се обърка. На пушачите им е ясно за какво става въпрос, нали те са въпросните субекти на данъчно облагане.

Обяснявам: Когато човек пуши, той си уврежда здравето, в резултат на което може да се разболее или да умре, освен това се усмърдява гадно, кашля доста, цапа и гори дрехите си, а и самото пушене е доста неприятно – все пак говорим за гълтане на дим.

Казано по този начин изглежда все едно човека участва в някакъв експеримент, за което трябва да му бъде платена сериозна сума, обаче не е така. За всичките тези мъки и вреди пушача трябва да си плати! Сега пък изглежда все едно е някаква супер идиотска сделка, на която никой нормалномислещ човек не би се съгласил – да не съм луд да плащам за такива тъпотии?!


И точно тук е същността на ДАНЪК ГЛУПОСТ – пушачите се съгласяват САМИ на тази сделка, те я сключват ДОБРОВОЛНО и след това не искат да я прекратят.


Ако си непушач сигурно не ти се вярва, че може да има толкова неумни хора, обаче има, и те са милиони, да не са и милиарди. И понеже ги има и са много, производителите на цигари заедно с правителствата са решили, че тази глупост не трябва да остане ненаказана и затова са сложили една хубава цена на всяка кутия цигари.


Та тази въпросна цена аз наричам ДАНЪК ЗА ГЛУПОСТТА НА ПУШАЧА!

Нали стана ясно – пушенето е много глупаво нещо и понеже който го прави си плаща доброволно за това, та оттам - ДАНЪК ГЛУПОСТ.

Този данък, понеже е по-особен и не се събира от НАП, а от частни структури – магазини, павилиончета, бензиностанции и др., и по тази причина пушача няма как да не го плати. Не плащаш данък – не извършваш дейност, в случая – не пушиш. И пушача бърза да си плати данъка още преди да е изконсумирал предишния, защото окаже ли се с неплатен данък – лошо, дейността му спира, а това е най-жестокия сценарий за всеки пушач.


Понеже така стоят нещата пушача е супер дисциплиниран данъкоплатец – няма значение има ли пари или не, данъка се плаща ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Може да няма какво да яде, но първо се плаща данъка, след това, ако остане – за ядене. Може и за детето да няма, но за данъка има. И всички пушачи са така – бедни и богати, имотни и безимотни, работни и безработни. Това са данъкоплатци-мечта, чак да завиди човек на онези с магазините за цигари - хванат ли такъв за клиент, цял живот ще им е верен.


Сега някой ще каже – какво толкова, то тоя данък да не е милиони. Е, не е милиони, ама не е и жълти стотинки. Да не съм голословен, чакай да извадя калкулатора и да посмятам:

1 кутия цигари = 5 лв. – вземам средна кръгла цена, има и по-скъпи и по-евтини

31 дни х 5 лв. = 155 лв. – това е месечния данък на един средностатистически пушач, който оправя по 1 кутия на ден. Ако пушиш повече или по-скъпи цигари ти си смятай разходите.


Това е само платения данък. Ако една малка фирма плати този данък, това означава, че за този месец е имала печалба 1550 лв. Ако приемем, че печалбата му е 10 % от оборота, то тогава оборота му за месец е 15500 лв. Ми той пушача си е като един едноличен търговец, с тая разлика, че плаща данък, ама без да има печалба.

Сега, 155 лв. много ли са или малко всеки си знае дереджето, обаче това няма особено значение. Защото са си ДАНЪК ГЛУПОСТ – даваш пари заради собствената си глупост. Не е като данък печалба – там даваш пари, защото си спечелил пари. Не е и като данък сгради – там даваш пари, защото имаш недвижим имот, в който живееш или ти носи пари от наем. Не е даже и като данъка за колата – и там даваш едни пари, ама поне не ходиш пеш.


ДАНЪК ГЛУПОСТ е най-жестокия данък – плащаш не за да печелиш пари, не за да живееш в свой дом, не за да си караш колата, а за да се тъпчеш с отровен пушиляк. И този данък е доста повече от другите - за един апартамент е 100-200 лева на година, за колата пак толкова, обаче за цигари – 155 лева на месец.

Е стига де, то наистина е много жестоко спрямо пушачите. Обаче пък е много смешно за непушачите. Смешно е защото пушача сам, доброволно, по свое желание се е набутал в тази идиотска сделка. И не само, че се е набутал, ами и не иска да се откаже, даже и си вдига данъка сам. И ако го питаш, ще каже, че много му харесва да пуши и тези пари въобще не са му проблем. И знаеш ли защо? Защото „Кефа няма цена!“ – цитирам един пушач.

Кефа нямал цена! Представяш ли си? „Кефа“ е да гълташ дим и да се тровиш – ако си пушил или пушиш знаеш за какво става въпрос, а ако не пушиш си най-добре от всички, защото не си изпитвал това удоволствие. Та „кефа“ е пълна отврат и ако някой твърди нещо друго да запали наведнъж 10 цигари, та да се изкефи максимално. А относно цената на кефа – имаш си калкулатор, смятай си. Само да не забравиш да добавиш здравето, което губиш, не че е нещо ценно.


Понеже моя калкулатор още ми е под ръка, ще посмятам още малко:
5 лв. Х 365 дни = 1825 лв. – това е данък за една година
1825 лв. Х 10 = 18250 лв. – това е данъка за 10 години
1825 Х 20 = 36500 лв. – това е за 20 години.


Сега ако можех да ти видя физиономията щях да позная горе-долу колко пари си дал до момента за цигари, защото болката от вида на тези цифри не може да се скрие. Кажи честно – колко са? Колкото за една малка кола? Или за джип? Нееее, изпушил си един апартамент?! И сега изпушваш обзавеждането??!! Човече, ти си машина за цигарен дим!


В този момент ме напушва смях и повече не мога да пиша. Но така е – щом има глупост, значи е смешно, а когато е ДАНЪК ГЛУПОСТ е мноооого смешно!


П.П. Вдъхновен от писането на тази статия направих Цигарен калкулатор(наречен още Калкулатор на глупостта) с който всеки пушач може да пресметне колко му е струвала глупостта до тук и колко още ще му струва, ако продължи да пуши.
За пушачите и e-пушачите За пушачите и e-пушачите - Пушиш ли още?
- Не, минах на IQOS
- ???
 
Най-добрата сделка! Най-добрата сделка! Всеки пушач има шанс да направи сделката на живота си като просто не прави нищо. И като спре да пуши ...   Цигарата – майка на мизерията! Цигарата – майка на мизерията! Не, пушача не е мизерник, той просто създава мизерия и живее в нея.   Това, което не ме убива ... Това, което не ме убива ... a) ме прави по-силен
б) ме прави по-слаб
в) ще ме убие по-късно
Или какво е общото между пушачите и спортистите?
 
С цялото ми неуважение С цялото ми неуважение Размисли и страсти за егоизъм, цигари и шкембе-чорба в неочаквана комбинация!   Лошия пример на ''добрия'' родител Лошия пример на ''добрия'' родител Крушата не пада по-далеч от дървото или защо децата в семейства на пушачи пропушват много по-често от тези, в семейства на непушачи.   Цигарата и тийнейджърът през миналия век Цигарата и тийнейджърът през миналия век Aко пушиш си на върха, а ако не пушиш – на дъното на неписаната тийнейджърска класация през 20-ти век.   Стига си го мислил, просто го направи! Стига си го мислил, просто го направи! Или защо всеки човек има нужда да бъде малко по-малко възрастен и малко повече дете - житейски уроци за порастнали   Отказването е най-лесното нещо на света ... Отказването е най-лесното нещо на света ... Знам, защото съм го правил хиляди пъти … Тези думи на писателя Марк Твен са станали нарицателно за това колко лесно изглежда отказването на цигарите, а колко трудно е всъщност.   Най - (не)работещите методи за отказване на цигарите Най - (не)работещите методи за отказване на цигарите Който иска да спре пушенето просто го прави, останалите търсят най-правилния начин за отказване ...  

Остави своето мнение или коментар

Твоето име:
Твоето мнение:
Уважаеми посетителю, знам, че не си тук за да обиждаш, хейтиш, използваш нецензурни думи и други подобни деяния. Ако все пак в написаното от теб мнение или коментар присъства текст, който може да наруши добрия тон ще бъда принуден да го премахна.
Все още няма мнения и коментари. Бъди пръв!
Без Цигари © www.bezcigari.bg Всички права запазени
 
 
Мнението ти е записано! Благодаря ти!
Съжалявам, възникна грешка и мнението ти не е записано. Моля, опитай отново!