Има ли живот след отказване на цигарите ?

Има ли живот след отказване на цигарите ?

17.4.2021 г.
Да, живота без цигари е най-страшния кошмар за всеки пушач. То е като да останеш без телефон, или без интернет, или без Фейсбук, или без ... Стига!!! Такива страшни неща дори не си и помисляй, защото могат да се случат.

Всеки пушач се вцепенява при мисълта, че някога може да не пуши. Дори и когато реши, че иска да откаже цигарите следващата му мисъл е „И какво ще правя тогава?“. И от този въпрос му прилошава. Той се опитва да си представи ситуациите, които винаги посреща с цигара в уста и ... чак не може да си ги представи.


Ситуация 1: Ще пие кафе без цигара!


Лелее, то само като го прочетеш вече те е обляла студена пот. КАФЕ без ЦИГАРА?!!! Все едно манджа без сол, или любов без секс. За пушача да пие кафе без да смачка 2-3-4-5 цигари е нещо, което не пожелава и на най-омразния си враг. Та това е едно от малкото нещица, които осмислят живота му, ако и него не може да прави за какво по дяволите да продължава да съществува?


Ситуация 2: Нещо ще го ядоса и няма да пуши!


Е стига де, що не вземеш да го застреляш, че да не се мъчи?! Цигарата е вълшебната пръчка на пушача – само като изпуши 2-3 въшебни пръчици и проблема се решава от само себе си. Ако не се реши се пуши ударно докато се реши или докато не забрави за него. А ти му казваш, че така няма да стане и трябва да търси решение на проблема, вместо просто да потърси огънче. Това вече е жестоко...


Ситуация 3: Ще се забавлява без да пуши?


Е то това забавление ли е или погребение?(то пък на погребение без цигара ... примера не беше уместен). Ми не е ли най-якото забавление да се напиеш като смок и докато се наливаш да пушиш колкото можеш, докато твоите 2 кутии свършат, и после да изпушиш и цигарите на другите и накрая да тръгнеш посред нощ да търсиш цигари и да заспиш в някой храст край пътя? Айде сега си го представи всичко това, ама без цигарите! Скука и мъка на n-та степен!


Мога да ти изреждам още стотици ситуации, в които пушачите не могат да си се представят без компанията на най-верния си приятел – тлеещият фас. И всяка мисъл за нещо такова смразява кръвта на пушача и го кара да трепери като първокласник пред заболекарски кабинет.

Казвам всичко това от собствен опит, защото докато пушех мисълта как ще правя най-обикновените неща от живота без да пуша, беше най-големият препъни камък за всеки мой опит за отказване на цигарите. Минеше ли ми някоя подобна мисъл през главата решителността ми се изпаряваше за миг и аз разбирах, че всичко е обречено и този опит ще е неуспешен, както всички досега.

Обаче един ден стана чудо на чудесата и аз успях да откажа цигарите. Не се прекръствай, все едно си видял Дядо Коледа без брада, защото и такива неща се случват по белия свят(не Дядо Коледа, а отказването). Та когато спрях да пуша, как да ти го кажа, ми то беше все едно да си стоял 3 дни в най-най-най-задимената и гадна квартална кръчма, да си изпушил 1000 цигари и да си припаднал под някоя маса, и после да се телепортираш в планинска гора с най-чистия въздух на света. Изведнъж разбираш, че това, което си дишал всъщност не е било въздух, а някаква невероятна гадост, и тая гадост освен, че те е задушавала и те е усмърдяла като животно, и едвам дишаш и се движиш, и главата те цепи, а в устата ти все едно ... абе не мога да ти го опиша, че е страшна смрад. И в този момент някой да ти каже „Айде да запалим по една цигара“ или да те накара да се върнете в кръчмата?! Ти луд ли си или си препушил?

Ей така се чувствах аз след като спрях да пуша – не иска да видя цигара, нито да я помириша, камо ли да запаля. Толкова се отвратих от тая гадост и толкова я намразих, и толкова ме беше яд на мен, че не исках и да си помислям за цигари. И като подушех някой, който току що е смачкал 2-3 фаса набързо и прилично се е усмърдял и направо ми се повдигаше.


И понеже не бях умрял, а само бях спрял цигарите, продъжих да си живея живота и да правя всичко, което съм правил досега, само че без да пуша. И стана чудо – оказа се, че има живот и на планетата, на която хората дишат въздух вместо цигарен дим. И даже тоя живот е много по-готин от онзи в кръчмата.


Сега като пия кафе и има вкус на кафе, вместо на някой гаден горчиляк. Даже мога да различа един вид кафе от друг. Преди ми бяха едни и същи – всички имаха вкус на цигарен дим. Преди си мислех, че ако не пуша ще трябва да спра и кафето, защото не можех да си представя, че е възможно едното без другото. Пълни глупости – пия си кафе и последното което искам е да му разваля вкуса с малко катран.

Като имам проблем и взема та си го реша, вместо да се надрусам с половин кутия цигари и да чакам проблема ми да се реши сам. Оказа се, че така е много по-лесно и приятно. И като се изнервя от нещо не търся цигари, та да се замаям и да забравя, а се усмихвам и си казвам, че най-големият ми проблем е вече окончателно решен.

Като се забавлявам се забавлявам, вместо само да се чудя как и къде да се скрия и да удуша един фас. А на сутринта като се събудя съм все още човек и дори мога да говоря и да се движа нормално, и не реанимирам до обяд, и устата ми не вони на умрели животни. За съжаление дрехите ми понякога смърдят отвратително, но тази миризма ми е като будна съвест – да не забравя, че така смърдеше душата ми преди.


Ми то било много яко човек да не пуши, чак сега го разбрах и ми идва да се изям от яд, че толкова време и здраве и пари и какво ли не изгубих заради собствената си простотия.

Имало ли живот без цигари??? Има, ама не е за всеки. Защото докато пушиш толкова се откъсваш от реалността, че си мислиш, че с цигарата започва и завършва живота. И умираш от страх да не изгубиш жалкото му смисълче, да не му падне огънчето, че тогава какво ще правиш.

Е, прав си, но само наполовина – с цигарата свършва мизерния живот, който си водил до момента. И започва другия, истинския, хубавия живот, който не си го представяш, че може да съществува и който, повярвай ми, ще ти хареса. Милиони непушачи и бивши пушачи го практикуват с огромно удоволствие!


Но стига лоши мисли, сега си запали една вълшебна пръчица, че предполагам доста се изнерви от това, което четеш. Абракадабра – проблема ти е решен!!!
Автор: www.bezcigari.bg
За пушачите и e-пушачите

За пушачите и e-пушачите

- Пушиш ли още?
- Не, минах на IQOS
- ???
 
Най-добрата сделка!

Най-добрата сделка!

Всеки пушач има шанс да направи сделката на живота си като просто не прави нищо. И като спре да пуши ...
 
Цигарата – майка на мизерията!

Цигарата – майка на мизерията!

Не, пушача не е мизерник, той просто създава мизерия и живее в нея.
 
Това, което не ме убива ...

Това, което не ме убива ...

a) ме прави по-силен
б) ме прави по-слаб
в) ще ме убие по-късно
Или какво е общото между пушачите и спортистите?
 
С цялото ми неуважение

С цялото ми неуважение

Размисли и страсти за егоизъм, цигари и шкембе-чорба в неочаквана комбинация!
 
Лошия пример на ''добрия'' родител

Лошия пример на ''добрия'' родител

Крушата не пада по-далеч от дървото или защо децата в семейства на пушачи пропушват много по-често от тези, в семейства на непушачи.
 
Цигарата и тийнейджърът през миналия век

Цигарата и тийнейджърът през миналия век

Aко пушиш си на върха, а ако не пушиш – на дъното на неписаната тийнейджърска класация през 20-ти век.
 
Стига си го мислил, просто го направи!

Стига си го мислил, просто го направи!

Или защо всеки човек има нужда да бъде малко по-малко възрастен и малко повече дете - житейски уроци за порастнали
 
Отказването е най-лесното нещо на света ...

Отказването е най-лесното нещо на света ...

Знам, защото съм го правил хиляди пъти … Тези думи на писателя Марк Твен са станали нарицателно за това колко лесно изглежда отказването на цигарите, а колко трудно е всъщност.
 
Най - (не)работещите методи за отказване на цигарите

Най - (не)работещите методи за отказване на цигарите

Който иска да спре пушенето просто го прави, останалите търсят най-правилния начин за отказване ...
 

Остави своето мнение или коментар

Твоето име:
Твоето мнение:
Уважаеми посетителю, знам, че не си тук за да обиждаш, хейтиш, използваш нецензурни думи и други подобни деяния. Ако все пак в написаното от теб мнение или коментар присъства текст, който може да наруши добрия тон ще бъда принуден да го премахна.
Все още няма мнения и коментари. Бъди пръв!