Пушенето - върхът на човешката глупост

Пушенето - върхът на човешката глупост

Да, знам, звучи много пресилено, дори обидно за пушачите, но за мен това е истината. Така, както е истина, че да си млад, здрав и богат е по-добре отколкото да си стар, беден и болен.

Всъщност, може би съм малко краен, все пак хората са вършили и ще вършат много глупави неща, дори по-глупави от пушенето. Например войните, унищожаването на природата, робството, Ковид 19 – това са все грандиозни глупости.

Като се замисля ние хората сме произвели доста монументални идиотщини, така че ще се коригирам малко:

Пушенето е ЕДИН от върховете на човешката глупост


Мисля, че така вече е политически по-коректно, въпреки, че моето мнение клони по-скоро към първото твърдение. Но да не издребняваме, важното е че пушенето е голяма глупост.

Пушенето е изключително тъпо нещо и това за мен е като аксиома в математиката – твърдение, което се приема за подразбиращо се или за безспорна истина. Но ако го приема за аксиома(каквото е) ще трябва да приключа тази статия тук, затова аз ще го приема за теорема – логическо твърдение, което се нуждае от доказване.

Знам, че за всеки непушач това си е най-безспорната истина на света, но заради пушачите, които ще прочетат тези редове аз ще подходя научно към въпроса и ще докажа тази аксиомска теорема. Едно време бях добър по математика, така че, чети и се учи:


За да докажа, че пушенето е ЕДИН от върховете на човешката глупост аз първо ще определя какво представлява то:

Пушенето представлява поглъщане на дим от тлеещ тютюнев съдържател(цигара, лула, пура), филтрирането на този дим от белите дробове и издишването му в атмосферата. Само по себе си това е едно изключително тъпо занимание, което може да докаже теоремата още тук, но някакси няма да е удовлетворяващо ако всичко стане толкова лесно. А пък и някой пушач-шаман може да каже, че това е стар индиански ритуал, който е умилостивил много богове, а пък те са пуснали много дъждове и ние благодарение на това още съществуваме и т.н. Така че ще вкарам още силни доказателства, за да съм сигурен в успеха.


Сега да разгледаме ефектите от пушенето, защото те са важни за това, което се опитвам да докажа. За да не се превърне доказателството ми в научен труд от 5000 страници ще се огранича само до споменаване на тези ефекти, без доказването им, защото те са доказани в други теореми. Та отрицателние ефекти от пушенето са следните:

- Широкоспектърно увреждане на здравето, причиняващо редица тежки заболявания, често водещи до смърт. Милиони хора се разболяват и умират всяка година заради цигарите. Не искам да ти цитирам цифри, защото ще стане много тягостно.

- Създаване на зависимост към никотина, която поддържа непрекъснато желание за пушене. Пушачите са наркомани. След като пропушат те живеят за да пушат. Колкото повече пушат толкова повече иска да пушат.

- Неприятни ефекти от вдишването на тютюневия дим – задух, дразнене на гърлото, кашлица. Човешкият организъм не е пригоден към поемане на дим. Обаче като го насилиш с няколкостотин кутии цигари гърлото ти вече става чувствително като слонска кожа и започва да не ти пука.

- Неприятен вкус и мирис на поглъщания дим. Ако питаш някой закоравял тютюнджия за вкуса на цигарите може да чуеш някоя глупост, на която и сам не си вярва, но от мен да знаеш – пушил съм я тая гадост много години и вкусът им е ОТВРАТИТЕЛЕН. Казвам го ако случайно си непушач, който никога не е опитвал. Останалите много добре знаят за какъв лайнян вкус и мирис става дума.

- Неприятна остатъчна миризма след пушене. Само непушач може да оцени подобаващо зловонния дъх на пушача в края на деня след изпушени n-десет цигари. УЖАС!!!


Така, това са преките отрицателни ефекти от пушенето без да претендирам за 100% изчерпателност, защото не е нужна. Работата е сериозна, пушенето е много вредно и пълна отврат. И това си е самата грозна истина, даже и пушачите ще се съгласят с нея. Но за да стане картинката още по-запушена ще добавя още няколко факта:

- Пушенето струва доста скъпо. Не ме гледай престорено неразбиращо, ами вади калкулатора и смятай, та дано ти дойде акъла в главата. Ако не си действащ пушач това не се отнася за теб, но пък ти можеш да посмяташ за собствено удоволствие.

- Пушенето превръща околните в пасивни пушачи, които изпитват част от гореспоменатите ефекти на пушенето – тук пушачите започват едни спорове, че не е точно така и дрън-дрън та пляс, ама си е точно така. За съжаление на повечето пушачи не им пука, защото са ЕГОИСТИ!


Виждаме, че пушенето има силно отрицателен многопластов ефект върху пушача, но за да сме обективни ще посочим и положителните ефекти:

- Пушенето удовлетворява нуждата на пушача от никотин и премахва абстинентните симптоми, възникващи в резултат на намаляването на нивото на никотин в организма. Но това води до поддържане на зависимостта на пушача и постоянна нужда от пушене. Пушача е в т.нар. „омагьосан кръг“ – всяка изпушена цигара поражда нужда от нова цигара.

- Пушенето предизвиква отделяне в мозъка на невротрансмитери, които предизвикват психоактивни ефекти на възбуда и промяна на настроението. След спиране на пушенето и намаляване на нивото на никотин в организма се наблюдават ефекти на безпокойство. Така че пак отиваме на горното.

- Тук ще оставя празно място ако си пушач да си изсмучеш нещо положително от пръстите. Подсказвам: можеш да кажеш, че „Веднъж се живее“ или нещо подобно.


Мисля, че изложих обективно положителните и отрицателните ефекти от пушенето, а сега ще допълня цялостната картинка с няколко спомагателни факта:

- Хората започват да пушат по своята свободна воля, въпреки, че знаят за силно отрицателните ефекти от пушенето. Като смекчаващо обстоятелство можем да кажем, че повечето хора пропушват в младежките си години, когато се сътворяват най-невероятните глупости в целия човешки живот.

- Хората започват и продължават да пушат, въпреки неприятното усещане от самото пушене. Горното смекчаващо обстоятелство е валидно и тук.

- Малка част от пушачите спират пушенето. Повечето от тях продължават с това дълги години, до тяхната смърт или поява на заболяване непозволяващо употребата на цигари. Голяма част от пушачите пушат осъзнавайки напълно ясно какво причинава пушенето. Нужно ли е да казвам, че да гълташ отровен пушек и да си плащаш и да продължаваш така цял живот си е пълна идиотщина?


Стига толкова доказателства, че на някой пушач може да му приседне цигарата(а дано, ама надали). Затова пристъпвам към заключението на моето доказателство:

Безспорно пушенето има много, разнообразни и изключително силно отрицателни ефекти върху човека. Откъдето и да го погледнеш, каквито и розови очила да си сложиш фактите са такива – пушенето е изключително вредно за здравето, причинява болести и смърт. Цигарите са гадни, пушенето е неприятно, пушачите смърдят отвратително. За цялата тази гадост се плащат много пари. И всеки пушач е започнал и продължил тази глупост по свое желание, въпреки, че е знаел и знае какво си причинява. Нямам какво повече да кажа!


На базата на представените доказателства и направеното заключение приемам за доказана следната теорема:

Пушенето е едно от най-глупавите неща, които човек прави!


Моля, ако има съгласни или несъгласни да споделят това в коментарите. Благодаря, часът по тютюноматика завърши.
За пушачите и e-пушачите За пушачите и e-пушачите - Пушиш ли още?
- Не, минах на IQOS
- ???
 
Най-добрата сделка! Най-добрата сделка! Всеки пушач има шанс да направи сделката на живота си като просто не прави нищо. И като спре да пуши ...   Цигарата – майка на мизерията! Цигарата – майка на мизерията! Не, пушача не е мизерник, той просто създава мизерия и живее в нея.   Това, което не ме убива ... Това, което не ме убива ... a) ме прави по-силен
б) ме прави по-слаб
в) ще ме убие по-късно
Или какво е общото между пушачите и спортистите?
 
С цялото ми неуважение С цялото ми неуважение Размисли и страсти за егоизъм, цигари и шкембе-чорба в неочаквана комбинация!   Лошия пример на ''добрия'' родител Лошия пример на ''добрия'' родител Крушата не пада по-далеч от дървото или защо децата в семейства на пушачи пропушват много по-често от тези, в семейства на непушачи.   Цигарата и тийнейджърът през миналия век Цигарата и тийнейджърът през миналия век Aко пушиш си на върха, а ако не пушиш – на дъното на неписаната тийнейджърска класация през 20-ти век.   Стига си го мислил, просто го направи! Стига си го мислил, просто го направи! Или защо всеки човек има нужда да бъде малко по-малко възрастен и малко повече дете - житейски уроци за порастнали   Отказването е най-лесното нещо на света ... Отказването е най-лесното нещо на света ... Знам, защото съм го правил хиляди пъти … Тези думи на писателя Марк Твен са станали нарицателно за това колко лесно изглежда отказването на цигарите, а колко трудно е всъщност.   Най - (не)работещите методи за отказване на цигарите Най - (не)работещите методи за отказване на цигарите Който иска да спре пушенето просто го прави, останалите търсят най-правилния начин за отказване ...  

Остави своето мнение или коментар

Твоето име:
Твоето мнение:
Уважаеми посетителю, знам, че не си тук за да обиждаш, хейтиш, използваш нецензурни думи и други подобни деяния. Ако все пак в написаното от теб мнение или коментар присъства текст, който може да наруши добрия тон ще бъда принуден да го премахна.
Все още няма мнения и коментари. Бъди пръв!
Без Цигари © www.bezcigari.bg Всички права запазени
 
 
Мнението ти е записано! Благодаря ти!
Съжалявам, възникна грешка и мнението ти не е записано. Моля, опитай отново!