За пушачите и e-пушачите

За пушачите и e-пушачите

Наскоро един познат като го попитах „Пушиш ли още?“ и той ми каза „Не, минах на IQOS“. И ме вкара в сериозен размисъл:

„Ако пушиш IQOS, пушач ли си или не?“

Сигурно вече и малките деца знаят какво е IQOS или като цяло устройствата с нагряване на тютюн. Ако ти не знаеш, ще ти кажа – това са едни устройства, с форма на дебел химикал, с много яки зарядни, красиви, готини, с модерна смарт визия, да ти се прииска да си ги купиш като ги видиш. Тези готини джаджи се зареждат като мобилен телефон и работят с едни финни цигари, почти същите като обикновените цигари, само че по-тънки и доста по-къси, пак пълни с тютюн от едната страна и с филтър от другата. И сега как става фокуса – пъхаш цигарата от страната на тютюна в отвора на устройството, а от филтъра си „дърпаш“ дим и си пафкаш почти както с обикновените цигари. Само дето цигарата не се пали и тютюна не гори, ами в устройството има едно нагревателче, което нагрява тютюна до някаква си температура и от него се отделя нещо като тютюнев дим, ама не точно. Защото тук вече няма горене на тютюна, а само нагряване. И затова нещото, което прилича на дим не е дим, а е АЕРОЗОЛ.


Сега, технически погледнато, хората, използващи устройствата с нагряване на тютюн НЕ са пушачи. Защото в тези устройства нищо не гори или тлее, и те не произвеждат пушек, така че потребителите им няма как да пушат. Няма пушач без пушек, така както няма огън без дим.

И още нещо - използването на тези джаджи и бездимното задимяване с тях не е забранено там, където е забранено пушенето.

Така че технически погледнато потребителите на IQOS и другите устройства с нагряване на тютюна не трябва да се наричат пушачи, а може би аерозолчици, или смарт пушачи, или е-пушачи ...

Погледнато обаче НЕтехнически и малко по-трезво и разумно, хората, използващи устройствата с нагряване на тютюн СА пушачи, толкова, колкото онези, пафкащи миризливите фасове. Защото:

- Те извършват цялата комбинация от глупости, които се съдържат в огромната идиотщина, наречена пушене. А именно – гълтат, филтрират с белият си дроб и издишват някаква отровна газообразна субстанция, който в случая се нарича аерозол. В резултат на което получават някакво съмнително удоволствие от задоволяване на някаква съмнителна потребност от приемането на някакви химически вещества.

- Те съзнателно тровят организма си, поглъщайки продукта на тези устройства – аерозолът, който се отделя е отровен за организма, защото в него се съдържат много вредни и опасни вещества. Tук е големия коз на производителите на тези устройства, че видиш ли, това, което излиза от тях далеч не е толкова вредно като цигарения дим, защото в него няма катрани и разни други вещества, които се отделят при тлеенето на тютюна. Аз съм съгласен, че най-вероятно в аерозола от тези устройства има по-малко вредни вещества и поглъщането му нанася по-малко поражения на поглъщащия, но фактът е, че по-малко или повече аерозола е отровен и приемането му нанася огромни щети на човешкото тяло. И докато за вредите от цигареният дим се знае изключително много, то за вредите от новите устройства тепърва ще научаваме.

- Те доброволно си плащат за удоволствието да се тровят - и си плащат толкова солено, колкото при обикновените цигари, дори и повече.

- Те притежават почти всички атрибути на един класически пушач: смърдят и усмърдяват всичко около себе си. Защото подобието на пушек, което излиза от устройството си смърди не по-малко от цигарения дим. Единствената разлика е, че тук е избегнат елемента на горене, който при класическата цигара нерядко предизвиква изгаряне на пръсти, дрехи, седалки на коли и други, както и причиняване на пожари.


И още нещо, което всъщност е най-важното в цялата схема – потребителите на тези устройства са ПРИСТРАСТЕНИ към употребата им и то толкова, колкото другите пушачи са пристрастени към цигарите.

Какво поддържа зависимостта на пушачите към цигарите? Никотинът, който поглъщат с цигарения дим и навикът да палят цигара при всеки удобен случай. Ами тук нещата са същите - в аерозола се съдържа никотин като в цигареният дим и начинът на пушене е почти същият като при обикновените цигари. И няма нищо ново под слънцето - пушача продължава да е роб на навика си и на желанието си да пали цигара пак и пак и пак. И кафето с IQOS е толкова добро, колкото кафето със една обикновена цигара.


Всъщност пушачът е пушач не защото гълта отровен пушек, а защото е зависим от един идиотски навик. И въпросът е не какво ще гълташ – дим, аерозол или нещо друго, а дали си по-умен и по-зрял от тези, които го правят.

Е, според теб кое е по-умно - да си зависим от цигарен дим или от цигарен аерозол? Не се чуди, и двете са еднакво глупави.
Най-добрата сделка! Най-добрата сделка! Всеки пушач има шанс да направи сделката на живота си като просто не прави нищо. И като спре да пуши ...   Цигарата – майка на мизерията! Цигарата – майка на мизерията! Не, пушача не е мизерник, той просто създава мизерия и живее в нея.   Това, което не ме убива ... Това, което не ме убива ... a) ме прави по-силен
б) ме прави по-слаб
в) ще ме убие по-късно
Или какво е общото между пушачите и спортистите?
 
С цялото ми неуважение С цялото ми неуважение Размисли и страсти за егоизъм, цигари и шкембе-чорба в неочаквана комбинация!   Лошия пример на ''добрия'' родител Лошия пример на ''добрия'' родител Крушата не пада по-далеч от дървото или защо децата в семейства на пушачи пропушват много по-често от тези, в семейства на непушачи.   Цигарата и тийнейджърът през миналия век Цигарата и тийнейджърът през миналия век Aко пушиш си на върха, а ако не пушиш – на дъното на неписаната тийнейджърска класация през 20-ти век.   Стига си го мислил, просто го направи! Стига си го мислил, просто го направи! Или защо всеки човек има нужда да бъде малко по-малко възрастен и малко повече дете - житейски уроци за порастнали   Отказването е най-лесното нещо на света ... Отказването е най-лесното нещо на света ... Знам, защото съм го правил хиляди пъти … Тези думи на писателя Марк Твен са станали нарицателно за това колко лесно изглежда отказването на цигарите, а колко трудно е всъщност.   Най - (не)работещите методи за отказване на цигарите Най - (не)работещите методи за отказване на цигарите Който иска да спре пушенето просто го прави, останалите търсят най-правилния начин за отказване ...  

Остави своето мнение или коментар

Твоето име:
Твоето мнение:
Уважаеми посетителю, знам, че не си тук за да обиждаш, хейтиш, използваш нецензурни думи и други подобни деяния. Ако все пак в написаното от теб мнение или коментар присъства текст, който може да наруши добрия тон ще бъда принуден да го премахна.

Мнения и коментари

Ралица Василева , 23.12.2023 г.
Благодаря Ви, предварително! Рядко съм изпитвала смесени емоции на веселие, грижа и... страх, четейки написаното от Вас... Ще поръчам книгата Ви, с надеждата да се увенчая с успех и да се насладя на деликатния Ви и остър хумор.
Без Цигари © www.bezcigari.bg Всички права запазени
 
 
Мнението ти е записано! Благодаря ти!
Съжалявам, възникна грешка и мнението ти не е записано. Моля, опитай отново!